Targi EuroGastro - wszystko dla profesjonalnej gastronomii
Targi EuroGastro - wszystko dla profesjonalnej gastronomii
Jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, która w dniach 6-8 kwietnia br. odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, będzie niebywale różnorodna i bogata w wiele nowości. Przygotowana oferta pozwoli zapoznać się z najnowszym asortymentem produktów i rozwiązań potrzebnych do prowadzenia lokalu gastronomicznego.

Targi EutoGastro przyciągają przedstawicieli branży HoReCa, którzy na co dzień zarządzają hotelami, restauracjami, barami i kawiarniami. Branżowe wydarzenie odwiedzają również szefowie kuchni, barmani, bariści, kelnerzy, a także profesjonaliści z sektora cukierniczego i piekarskiego. Wydarzenie umożliwia im również zapoznania się z innowacyjnymi rozwiązaniami i trendami oraz skorzystanie ze szkoleń i warsztatów prowadzonych przez specjalistów.

Nowoczesny i funkcjonalny lokal
Podstawą sprawnego funkcjonowania punktu gastronomicznego jest wyposażenie zaplecza kuchennego w specjalistyczny sprzęt. Na targach dostępne będą najnowocześniejsze urządzenia i akcesoria gastronomiczne, takie jaki piece piekarnicze, grille, frytownice, zmywarki czy schładzarko-zamrażarki. Znajdą się również oferty kuchni typu monoblock oraz mobilne punkty tworzenia według wizji klientów, m.in. foodtrucków, rowerów i przyczep gastronomicznych, a wśród nich pierwszej w Polsce przyczepy z rozsuwanymi ścianami.

Zaprezentowane zostaną również warzelnie przeznaczone do pubów czy restauracji, a także bemary, kostkarki i kruszarki do lodu, krajalnice, blendery, miksery, maszyny do lodów, ekspresy i perkolatory do kawy. Wystawcy przedstawią także meble, witryny czy innowacyjne blaty wykonane w technologii bez klejowej. Z kolei przedstawiciele hoteli, firm cateringowych i organizujących pokazy i wesela z pewnością zwrócą uwagę na składane podłogi taneczne zaprojektowane do użytkowania wewnątrz i na zewnątrz. Nie zabraknie również niezbędnych akcesoriów takich jak odzież robocza czy karty menu w innowacyjnym systemie KLIPS. Dostępne będą też nowoczesne urządzenia POS oraz oprogramowanie dla gastronomii, np. systemy kolejkowe usprawniające obsługę klientów, optymalizację kosztów i prowadzenie statystyk. O sukcesie lokalu gastronomicznego decydują też dekoracja, tekstylia, nakrycia i zastawy stołowe, w tym porcelana i szkło.

Żywność - podstawa dobrego menu
Produkty i półprodukty spożywcze stanowią dużą części oferty wystawców Targów EuroGastro. Zaprezentowane zostaną świeże ryby, owoce można, mięsa, wędliny, owoce, warzywa, zioła, przyprawy i nabiał. Nie zabraknie również palety gotowych wyrobów słodkich i solonych, świeżych i mrożonych produktów do częściowego lub pełnego wypieku oraz wielu produktów na bazie przetworów jajczarskich. Przybyli goście z pewnością docenią różnorodność wyboru sosów, maseł smakowych, zup, słodzików czy miodów.

Napoje dopełnieniem karty
W tym roku właściciele i zarządzający kawiarniami, importerzy, eksperci kawowi oraz bariści będą mieli okazję do zaczerpnięcia wielu informacji o kawie. Organizator targów, firma MT Targi Polska wraz z Apro Trade/Akademia Kawy urządzą specjalną strefę Coffee Village. Znajdzie się tam kompleksowa oferta produktów, odbędą się też spotkania poświęcone kawie oraz sposobom jej przygotowania. Zainteresowani czarnym złotem dokonają tam przeglądu ofert firm posiadających m.in. kawy brazylijskie, jamajską Blue Mountain i inne egzotyczne gatunki. Obecni będą także wystawcy oferujący krótkie serie kaw jednorodnych wypalanych według indywidualnego profilu.

Nie zabraknie również szerokiej palety smaków gorącej czekolady, w tym klasycznej, gorzkiej, białej, o smaku orzechów laskowych, truskawki, rumu czy amaretto. Dostępne będą naturalne soki tłoczone z całych owoców, wody mineralne, herbaty, a także alkohole, sprzęt, akcesoria, produkty i półprodukty niezbędne do przyrządzania drinków. Ofertę zaprezentują też dystrybutorzy win z Portugalii i Węgier, piw z browarów rzemieślniczych oraz naturalnych napojów fermentacyjnych.

Świeżość i czystość
Duże znaczenie w gastronomii odgrywają opakowania, które pozwalają na ciekawą ekspozycję dań jednocześnie zapewniając świeżość i właściwe warunku przechowywania produktów spożywczych. Na targach znajdą się wysokiej jakości pojemniki cateringowe, maszyny do zagrzewania, folie, a także jednorazowe kubki do napojów, na których można umieścić fotograficznej jakości nadruk promujący markę. Dopełnieniem oferty będą jednorazowe artykuły dla gospodarstwa domowego, w tym produktów ułatwiających utrzymanie czystości, m.in. serwetek i obrusów papierowych, papieru do pieczenia, foli aluminiowych oraz produktów czyszczących i dezynfekujących.

INFORMACJA PRASOWA