Nowe menu w Radisson Blu Hotel Kraków
Nowe menu w Radisson Blu Hotel Kraków
Krakowski Radisson Blu wprowadził nowe wiosenno-letnie menu. W nowej ofercie tutajeszej restauracji Milk&Co królują tym razem sezonowe owoce i warzywa, świeże ryby i owoce morza, a także lokalne przysmaki. Autorem nowego menu jest Szef Kuchni – Stanisław Bobowski.

Nowe, wiosenno-letnie menu, zagościło w hotelowej restauracji Milk&Co oraz barze Saklt&Co. Odświeżono także menu roomservice. Zapytany o inspiracje jakie kierowały nim przy przygotowywaniu nowych propozycji, Stanisław Bobowski, Szef Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków, odpowiada:

„Myślę, że udało nam się stworzyć kartę, która oferuje gościom dania zawierające nasze polskie smaki, ale i najlepsze i najbardziej popularne dania kuchni międzynarodowej. Podczas przygotowywania menu często rozmawiałem z gośćmi naszej restauracji Milk&Co o tym, co najbardziej im u nas smakuje, a co chcieliby znaleźć w nowej karcie. Stąd też w menu utrzymały się liczne dania z ryb i owoców morza, które zawsze były naszą mocną stroną. Kilka propozycji to także ciekawe dania, które poznałem podczas mojej pracy poza granicami Polski” – mówi.

Wiosenno–letnie menu to w restauracji Milk&Co coś zupełnie innego niż dotychczasowe menu zimowe. Z samej natury jest ono wypełnione potrawami przygotowywanymi ze świeżych produktów, sezonowych warzyw, soczystych owoców. Nie brakuje w nim potraw z ryb oraz lekkich i smacznych dań, które o wiele lepiej pasują do tej pory roku.

Tak więc restauracuja serwuje na przykład aromatyczny krem z zielonego groszku, podawany z riletką z kaczki i przepiórczym jajkiem, grillowany filet z łososia z makaronem fettuccini, szpinakiem i koktajlowymi pomidorkami, a na deser można wybrać mille-feuille z owocami leśnymi i sorbetem cytrynowym. To tylko jeden przykład trzydaniowego zestawu, jednak Stanisław Bobowski zapewnia, że każdy znajdzie coś dla siebie. W zmienionej wiosenno-letniej karcie dań znalazło się sporo propozycji, które zawierają lokalne akcenty – jak na przykład tradycyjne polskie pierogi, oscypek z sosem żurawinowym, czy sernik krakowski z lodami czekoladowymi na deser. Nie zabrakło kilku tzw. „specjalności hotelu”, które niezaleznie od sezonu są daniami najczęściej wybieranymi i chwalonymi przez gości. Przykładowo można tu wymienić jagnięcinę na dwa sposoby podawaną jako grillowany comber i pieczona kofta, smażony filet z okonia morskiego z małżami i szpinakiem albo doskonałą pierś z kaczki z ziemniakami saute kremową kapustą, fasolką szparagową, pieczoną marchewką i sosem Creame de Cassis.

Ciekawostką nowego menu jest łosoś podawany na szpinaku w szafranowo-limonkowym sosie. To danie wygrało w rozstrzygniętym niedawno konkursie na profilu Facebook: http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow.

Łosoś na szpinaku w szafranowo limonkowym sosie
Składniki dla 5 osób

Łosoś – 500 g
Szafran
Szpinak – 300 g
Cytryna – 1 szt
Limonka – 1 szt
Czosnek – 2 ząbki
Śmietana (30%) – 500 ml
Wino białe wytrawne – 50 ml
Ryż biały i naturalny – po 50 g
Szalotka – 150 g
Pieprz, sól – do smaku

Łososia delikatnie posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy cytryną. Smażymy na patelni zaczynając od strony ze skórą (na tej stronie smażymy przez 70-80% czasu, wtedy skórka będzie chrupiąca).
Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę z oliwek, 1 ząbek rozdrobnionego czosnku, 100 g pokrojonej szalotki oraz wypłukany i odsączony szpinak. Smażymy mieszając przez kilka minut.
Ząbek czosnku i 50 g szalotki podsmażamy na oliwie w rondlu. Wlewamy białe wino i odparowujemy połowę. Dodajemy śmietanę, szafran i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ocieramy skórkę z limonki i dodajemy ją do sosu, a następnie wyciskamy do rondla sok. Mieszamy i gotowe.
Łososia podajemy z gotowanym ryżem, przygotowanym sosem szafranowym i szpinakiem.

INFORMACJA PRASOWA