Nowe menu degustacyjne w restauracji InAzia
Nowe menu degustacyjne w restauracji InAzia
„Jedwabny Szlak” i „Ulice Azji” to kolejne zachwycające propozycje restauracji InAzia. Obfitość i różnorodność oryginalnych potraw w ofercie menu degustacyjnego sprosta najbardziej wyrafinowanym gustom.

9 maja 2013r. - Od dziś w restauracji InAzia spróbować można nowego menu degustacyjnego. Szef kuchni Marcin Sasin przygotował dwie wersje zestawów: 5-daniowy „Jedwabny Szlak” oraz 6-daniowe „Ulice Azji”.

Jak mówi Marcin Sasin, szef kuchni restauracji InAzia - W każdej potrawie użyte zostały przyprawy, które są przeciwieństwem smakowym. Jeżeli do tuńczyka użyliśmy ostrej chili, to do sosu dodaliśmy cukier trzcinowy. Do kaczki z kolei podaliśmy bardzo delikatny młody groszek cukrowy a do sosu użyliśmy bardzo wyrazistego czerwonego curry.

W procesie przygotowania dań wykorzystano nowoczesne techniki, między innymi sous vide oraz elementy kuchni molekularnej. Dzięki temu dania są niesamowicie smaczne i oryginalne.

5-daniowe menu degustacyjne „Jedwabny Szlak”, serwowane w cenie 220 PLN od osoby, zawiera:
• Pikantnego tatara z tuńczyka z zielonymi kiełkami i truflowym winegret
• Sałatkę z kurczaka ‘wolego chowu’ z kokosem, trawą cytrynową i orzechami
• Zupę z wołowiny i zielonego curry z makaronem ryżowym
• Chrupiącego halibuta z bazyliowym sosem chili
• Ciastko czekoladowe gianduie z likierem kawowym i lodami z białej czekolady


W skład 6-daniowego menu „Ulice Azji”, dostępnego w cenie 280 PLN od osoby, wchodzą:
• Sałatka z jagnięciną, jogurtem, miętą, kolendrą, pudrem pistacjowym i chili
• Łososia z kawiorem z cytryny z ogórkiem i sosem kolendrowym
• Kwaśno-pikantna zupa z krewetek z pierożkami z krewetkami
• Pierś kaczki sous vide z bok choy, groszkiem cukrowym i emulsją z czerwonego curry
• Dorsz parowany w papierze ryżowym z orientalnymi warzywami i delikatnym sosem sojowym z imbirem
• Sześć tartoletek z truskawkami z kardamonem i wanilią

W restauracji InAzia każdy miłośnik sztuki stołu odnajdzie wyjątkowe i bardzo osobiste przeżycie kulinarne. Autorem kreacji kulinarnych jest Marcin Sasin, pasjonat kulinariów i kultury Azji. Kwintesencją doznań kulinarnych w restauracji jest sztuką finiszu dania, która odbywa się na oczach gości i stanowi uzupełnienie kreatywnej wizji szefa kuchni. Menu restauracji kusi wykwintnymi potrawami południowo-wschodniej Azji, a zwłaszcza zapachami i smakami Tajlandii, Wietnamu, Singapuru, Chin i Indonezji.

INFORMACJA PRASOWA