AGROTRAVEL 2016
AGROTRAVEL 2016
Jeszcze do niedawna większość Polaków planujących wypoczynek decydowała się na jego spędzenie w Egipcie, Turcji czy Maroku. Obecnie kraje te mimo swojej bogatej atrakcyjności nie są postrzegane jako najbezpieczniejsze miejsce na wakacje. Dlatego doskonałą alternatywą dla miłośników podróży, a jednocześnie gwarancją spokoju i bezpieczeństwa jest… agroturystyka.

Z pełną ofertą tego sektora będzie się można zapoznać podczas VIII Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL, które w dniach 8-10 kwietnia 2016 roku odbędą się w Targach Kielce.

Jednym z głównych trendów charakteryzujących współczesną turystykę jest przyjazna środowisku agroturystyka. W czasie trwania targów zaprezentowane zostaną oferty najpiękniejszych miejsc i urokliwych zakątków z Polski i zagranicy. To jedyna tego rodzaju impreza wystawiennicza w kraju, ukierunkowana na promocję produktów związanych z turystyką wiejską i agroturystyką.

Na czas trwania wydarzenia, które integruje całą branżę turystyczną Europy zaplanowano wiele ciekawych atrakcji dla zwiedzających. Wśród nich znajduje się między innymi jarmark rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych, degustacje potraw regionalnych, scena kultury dla artystów ludowych, a także mnóstwo konkursów. Wszystko to sprawia, że AGROTRAVEL to niepowtarzalna okazja do zapoznania się z kulturą i tradycjami różnych regionów.

Rozwój turystyki wiejskiej i agroturystyki dostarcza wiele tematów do rozmów i niesie potrzebę wymiany doświadczeń w tym obszarze. Dzięki wsparciu silnych partnerów merytorycznych, targi AGROTRAVEL są miejscem wielu konferencji i spotkań. Tradycyjnie już w ich programie znajduje się Dzień Ekspercki, organizowany przez Polską Organizację Turystyczną. Tematem tegorocznego Dnia Eksperckiego POT jest „Turystyka Kulinarna na obszarach wiejskich – prawdziwy smak, prawdziwy wypoczynek. Szanse i wyzwania w tworzeniu oferty turystyki kulinarnej na obszarach wiejskich”. Podczas spotkania przybliżona zostanie tematyka turystyki kulinarnej i omówiony fenomen jej popularności. Potencjał rozwoju jej oferty zostanie przedstawiony na przykładach produktów turystycznych opartych na lokalnych kulinariach na obszarach wiejskich z Polski i ze świata. Eksperci podzielą się także wiedzą dotyczącą najnowszych trendów w rozwoju tej formy turystyki.

Ponadto oprócz Dnia Eksperckiego, targi obfitować będą w wiele spotkań merytorycznych. W przeddzień wystawy, 7-go kwietnia rozpocznie się Forum Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki. W programie wydarzenia znajdują się sesje dotyczące agroturystyki polonijnej, miejsca turystyki wiejskiej w nowoczesnej gospodarce, a także partnerstwa i współpracy w aspekcie rozwoju produktów sieciowych i komunikacji marketingowej. W czasie targów poruszone zostaną także tematy związane z innowacyjnością produktów turystyki wiejskiej oraz przetwórstwem produktów wytworzonych w gospodarstwie rolnym i ich sprzedażą.

INFORMACJA PRASOWA