Zdrowe odżywianie z EuroGastro 2011

Zdrowe odżywianie z EuroGastro 2011
„Zasadom prawidłowego żywienia w teorii i praktyce” poświęcone będzie seminarium organizowane podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011. Wydarzenie kierowane jest głównie do przedstawicieli placówek zbiorowego żywienia i ma przybliżyć uczestnikom aktualną wiedzę na temat prawidłowych modeli żywieniowych oraz przygotowywania zdrowych posiłków. Seminarium odbędzie się pierwszego dnia EuroGastro, tj. 23 marca br., w centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie.

- Wraz z rosnącą popularnością zdrowego stylu życia w społeczeństwie i wzrostem świadomości na temat wpływu odżywiania na zdrowie człowieka, coraz większej wagi również w gastronomii nabiera kwestia prawidłowego żywienia. Dlatego, oprócz szerokiej gamy produktów i usług dla rynku HoReCa prezentowanych na EuroGastro, prestiżowych mistrzostw oraz licznych pokazów i degustacji, na targach odbędą się również eksperckie wykłady poświęcone prawidłowemu żywieniu. Będą one okazją dla zwiedzających, by nie tylko poznać zasady właściwego odżywiania od strony teoretycznej, ale również podpatrzeć jak eksperci stosują swoją wiedzę w praktyce – mówi Grzegorz Sendor, szef projektu EuroGastro.

Teoria poparta degustacjami
W ramach pierwszej części seminarium odbędzie się cykl wykładów organizowanych przez ekspertów z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Będą oni dyskutować na temat wpływu żywienia na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ponadto, przedstawią nowoczesne technologie i tradycyjne potrawy stosowane w zdrowym odżywianiu, a także omówią zasady opracowywania prawidłowych jadłospisów. W drugiej części seminarium specjaliści z Fundacji Banku Ochrony Środowiska skupią się na praktycznych zasadach prawidłowego żywienia i zaprezentują uczestnikom przykładowe zestawy śniadaniowe. Ich smak będzie można sprawdzić i ocenić podczas degustacji.

Jak się zapisać?
By wziąć udział w seminarium należy zapisać się na targi on-line lub na miejscu w godzinach otwarcia targów. Dokonując rejestracji na stronie www.eurogastro.com.pl/rejestracja zwiedzający będą mogli skorzystać z 50% zniżki na zakup biletu wstępu na targi.

XV Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro odbędą się w dniach 23-25 marca br. w nowoczesnym Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56C w Warszawie. Honorowy patronat nad jubileuszową edycją imprezy objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak.

Więcej informacji na www.eurogastro.com.pl

*** Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro są największym wydarzeniem rynku HoReCa w Polsce, skierowanym ściśle do przedstawicieli branży gastronomicznej. Na targach oferty przedstawiają producenci, dystrybutorzy i usługodawcy w czterech sektorach: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, kawowym oraz wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Podczas EuroGastro realizowany jest również atrakcyjny program wydarzeń towarzyszących, widowiskowych pokazów i konkursów z udziałem najlepszych kucharzy, cukierników, baristów, kelnerów i sommelierów. EuroGastro organizowane są od 1996 roku w Warszawie przez MT Targi (wcześniej MT Polska). Od 2009 roku organizowane są w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56C w Warszawie.

INFORMACJA PRASOWA