Święto kawy na targach EuroGastro
Święto kawy na targach EuroGastro
Odbywające się w dniach 6-8 kwietnia w Warszawie 20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro będą prawdziwą gratką dla osób chcących poszerzyć swą wiedzę na temat kawy. Przez trzy dni w specjalnej strefie Coffee Village odbywać się będą warsztaty, podczas których będzie można dowiedzieć się m.in. o sposobach przygotowania kawy, jej rodzajach czy też zasadach handlu tym surowcem.

Odbywające się pierwszego i drugiego dnia warsztaty dedykowane są przede wszystkim profesjonalistom. Z prezentowanej wiedzy skorzystają zarówno bariści, eksperci, właściciele kawiarni, ale także importerzy surowej kawy i przedstawiciele palarni.

6 kwietnia będzie mowa o przygotowaniu wysokie jakości express oraz parzeniu kawy w warunkach domowych, natomiast dzień później Tomek Obracaj z Apro Trade opowie o rynku kawy w Polsce oraz o zasadach handlu międzynarodowego surową kawą i związaną z tym logistyką.

Na ostatni dzień zaplanowane zostały warsztaty, które zainteresują młody baristów będących na początku drogi poznawania tajników "czarnego złota". Prezentowana tego dnia wiedza będzie przydatna również właścicielom małych sklepów i palarni oraz miłośnikom kawy. Zwieńczeniem będzie wystąpienie Agnieszki Rojewskiej, Mistrzyni Polski Barista i Latte Art, która pokaże jak przygotować perfekcyjne espress i cappucino.

Udział w warsztatach jest bezpłatny. Na spotkania odbywające się 6 i 7 kwietnia wymagana jest rejestracja, którą dokonać można do 30 marca. Ostatniego dnia obowiązuje zasada kolejności przybycia na szkolenia.

INFORMACJA PRASOWA