Nagrodzona "Złotym Widelcem" Restauracja George Sand prezentuje autorskie menu Mariusza Pietrzaka
Nagrodzona "Złotym Widelcem" Restauracja George Sand prezentuje autorskie menu Mariusza Pietrzaka
Mariusz Pietrzak, Szef kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°, skomponował nowe autorskie menu. Stworzonych przez niego dań można spróbować w Restauracji George Sand, która w kwietniu tego roku po raz kolejny została nagrodzona statuetką Złotego Widelca. Nagrodę przyznano w ramach ogólnopolskiej akcji "Polska od Kuchni", która promuje gastronomię.

Mariusz Pietrzak już od 30 lat jest związany z gastronomią. To doświadczony i kreatywny Szef Kuchni, który ma na swoim koncie kilka znaczących sukcesów. Odpowiadał m. in. za kompleksową realizację obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na warszawskim Stadionie Narodowym.



W MCC Mazurkas dzięki oryginalnym połączeniom smakowym, pysznym i pięknie wyglądającym potrawom, zyskał uznanie wielu wytrawnych smakoszy. To także pomysłodawca i autor dań, które są serwowane w Restauracji George Sand w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. 



Nowe menu stworzone przez Mariusza Pietrzaka jest inspirowane smakami kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, jednak nie brakuje w nim także dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Są to niebanalne połączenia smakowe, które zaskakują nie tylko smakiem i aromatem, lecz także sposobem ich podania. W menu królują przede wszystkim świeże ryby, takie jak łosoś, okoń morski czy sandacz, ale nie zabraknie również owoców morza: kalmarów, krewetek królewskich, ośmiornicy czy małży nowozelandzkich. Będzie można również spróbować mazurskich raków i śledzia z dodatkiem czerwonego kawioru. 




Wielbicielom potraw mięsnych również nie zabraknie wrażeń smakowych. Szef kuchni przyrządzi ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej, który zostanie podany z jajkiem przepiórczym, anchois i czerwonym kawiorem, stek z polędwicy wołowej Black Angus na sosie winno-rozmarynowym z risotto z ziemniaków z warzywami i borowikami smażonymi na maśle oraz inne, równie ciekawe potrawy. Z klasyków polskiej kuchni będzie można skosztować schabowego z zasmażaną młodą kapustą czy kaczki pieczonej w pomarańczach. 

Nie może zabraknąć również potraw wegetariańskich: kotlecików z ciecierzycy, makaronu pappardelle w sosie kremowym, gorgonzolą, młodym szpinakiem i kaparami oraz innych pyszności. 


Dzięki różnorodności dań każdy gość, niezależnie od upodobań kulinarnych, znajdzie w menu coś dla siebie. Restauracja George Sand to coraz bardziej popularny punkt na kulinarnej mapie Mazowsza. Już po raz kolejny została ona wyróżniona statuetką "Złotego Widelca" - doceniono m. in. menu i formę jego prezentacji, smak i wygląd posiłku. Uznanie zdobył także wygląd lokalu - jego unikalny klimat i aranżacja wnętrza. W 2016 r. tę nagrodę zdobył również Mazurkas Catering 360°, uznany cateringową firmą roku.

INFORMACJA PRASOWA